Che Guevara

Wat algemene informatie over Cuba:

Hoofdstad Cuba: Havana

Aantal inwoners Cuba: ca. 11.250.000

Tijdsverschil: -6 uur vroeger

Voltage: 110 volt

Een verloopstekker is raadzaam.

(Vluchtduur: ca. 10,5 uur)


Reizen in Cuba

De wegen op Cuba zijn redelijk. Het busvervoer is soms matig georganiseerd, maar goedkoop. Reserveren wordt aangeraden. Aangeraden wordt dan ook om met taxi’s te rijden of met een excursiebus. Het is verstandig de prijs van de rit van te voren te bepalen. Hou er rekening mee dat je als toerist niet zomaar in elke bus mag stappen. Avonturiers reizen met een plaatselijke mee met de vrachtwagen. Maar een huurauto of camper is een prima alternatief. De wegwijzering in Cuba is niet echt goed te noemen, het is dus zaak om van te voren goed uit te zoeken welke route je precies wilt rijden.

Klimaat

Cuba heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheidsgraad. De regenperiode duurt van mei tot en met november. Deze regenbuien vallen meestal in de namiddag en zijn kort en heftig. Orkanen komen soms voor in en rond september. De beste reistijd is van november tot april- mei. Gem. temperatuur jul/aug/sep 29 °C Gem. temperatuur jan/feb/mrt 24 °C.

Natuur

Cuba beschikt over een groot aantal plantensoorten, waaronder zo’n 60 palmsoorten. Maar door de aanplant van suikerriet, tabak, koffie en rijst zijn veel wouden verdwenen. De natuur in Cuba is divers, van regenwouden tot prachtige stranden. In de Cubaanse kustgebieden en laagvlakten zijn veel mangroven en tabaksplanten te vinden. Cuba beschikt ook over een groot aantal diersoorten, met name veel schaaldieren en vissoorten. Ook komen veel trekvogels langs om een stop te maken op dit prachtige eiland. Ook leeft de kleinste vogel ter wereld (zunzuncito-kolibrie) hier.

Elektriciteit

Elektriciteit is er overal. In de hotels bestaan meestal stopcontacten van 110 volt en 220 volt naast elkaar. Sommige stopcontacten zijn alleen geschikt voor stekkers met platte polen. Een verloopstekker is nodig.

Telefoneren, Internet & Post

Telefoneren en internetten vanuit Cuba is mogelijk, maar is erg duur en bovendien is de verbinding slecht. Gemiddeld betaalt u circa vier a vijf euro per minuut voor een telefoontje naar Europa. U kunt vanuit de meeste hotels bellen, maar met een telefoonkaart belt u voordeliger. Deze zijn te gebruiken in telefoonkantoren en toeristencentra. Internetten kan op slechts een aantal plaatsen, in Havana, Trinidad, Santiago de Cuba en Vinales. Afhankelijk van het net, betaalt u gemiddeld vijf a zes euro voor een kaart waarmee u drie uur kunt internetten. Sommige hotels beschikken over een computer. De post in Cuba werkt erg traag en verstuurde kaarten komen waarschijnlijk enkele weken later aan in Nederland.

Het is mogelijk om met uw mobiele telefoon te bellen vanuit Cuba.

Gezondheid en inentingen

Inenteningen tegen tyfus, hepatitis A en DTP worden geadviseerd, maar zijn niet verplicht. Actuele infomatie over inentingen kon worden verkregen bij de plaatselijke GGD. Ook word geadviseerd tabletten tegen diaree mee te nemen. Geen kraanwater drinken in Cuba.

Eten en drinken

Arroz congri is een echte Cubaanse maaltijd. In Cuba wordt voornamelijk vis, varken, kip en rijst of bonen gegeten. De traditionele drank van Cuba is rum, die veelal verwerkt wordt in cocktails als de beroemde Cubaanse Mojito en andere drankjes. In Cuba zijn, buiten de badplaatsen, weinig restaurants. De Cubaanse keuken is een mix van Spaans, Afrikaans, Indiaanse en Franse keuken. Cuba is niet echt een land van de culinaire hoogstandjes, maar je kan er goed en fatsoenlijk eten tegen een goede prijs. Het is officieel verboden bij Cubanen thuis te eten.

Geld

Munteenheid: Cubaanse Peso en voor toeristen is er de convertibele Peso. Het prijsniveau is niet heel laag. Neem zeker contante Euro’s of Amerikaanse Dollars mee! Ook valt het aan te raden om Travelers Cheques mee te nemen.


De winkels zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 10.30 uur. Tussen de middag zijn sommige winkels gesloten.

 * Hotel Riu TurquesaRiuTurquesa.html
 * VaraderoVaradero.html
 * Jeepsafari / boottochtJeepsafari.html
 * HavanaHavana.html
* Hotel Riu TurquesaRiuTurquesa.html
* Home../Website/Homepage.html

Onze vakantie in 2003 naar Cuba hebben we samen met Jos en Mirjam gemaakt. We zijn 2 weken naar Varadero geweest, maar hebben toch nog een aantal excursies gemaakt, zoals een jeepsafari met boottocht, een jet-skitour, scooter gehuurd en we zijn met de taxi naar Havana geweest. We zaten in een schitterend hotel: Hotel Riu Turquesa, aan een wit strand met een helder blauwe zee. Cuba, het land van de sigaren, rum, salsa, oldtimer auto’s en witte stranden. We gaan zeker nog een keer terug voor een rondreis door Cuba.